2012. április 17., kedd

Grízes tészta




Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 4-5 tojás
  • 1 csipet só
  • ½ - 1 dl víz
  • 20 dkg gríz
  • 2-3 ek. olaj
  • 2 ek. zsír
  • porcukor
  • lekvár


Elkészítés:

A lisztből, tojásból kevés sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz középkemény tésztát gyúrunk.  Mindig csak egy kevéske vizet adjunk hozzá.
3-4 cipóba formázzuk és konyharuhával lefedve 20-30 percre pihenni hagyjuk.
Utána lisztezett deszkán egymás után kinyújtjuk a tésztát kb.1,5 mm vastagságúra.

Késsel 5-6 cm széles csíkokra vágjuk, majd egymásra rakva keskeny csíkokra szabdaljuk.

Ezután a deszkán ujjunkkal szétrázzuk a tésztát, hogy nehogy összeragadjon.

Bő vízben kifőzzük, majd leszűrjük a tésztát.
A friss tészta nagyon hamar kész lesz.
Nem kell nagyon szétfőzni. Akkor jó, ha bele lehet harapni. ( al dente…)

Lecsöpögtetjük a tésztát és jóféle házi zsírral összekeverjük.
Kicsit megsózzuk.

Közben egy teflon serpenyőben az olajon lassú tűzön megpirítjuk a grízt.

Kevergessük végig, mert nagyon hamar odaég.
Amikor szép világosbarna lett, akkor 2-3 ek. vízet adunk hozzá és 1-2 percig tovább pirítjuk, amíg a gríz megduzzad.

Ekkor hozzáadjuk a tésztát és jól összekeverjük.
Megkóstoljuk és, ha szükséges, még sózzuk.
Akkor jó, ha érezni rajta a só ízét is.

Tálaláskor porcukorral szórjuk meg és baracklekvárral kínáljuk.


Természetesen készen kapható tésztából is elkészíthetjük, de legalább egyszer próbáljuk ki, hogy milyen íze van a házi tésztának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.